Distribuie
Cand incepi un job nou trebuie sa impresionezi. Tu stii cum sa faci acest lucru?
Prima impresie: cat de importanta este, cu atat mai mult atunci cand ai luat startul intr-un nou job. Sa nu uitam insa ca aceasta „prima impresie” se poate forma si consolida in 60, 90 sau chiar in 180 de zile. De ce?
Ganditi-va ca noul job se gaseste intr-o companie cu foarte multi angajati. Este foarte greu si cere foarte mult timp sa-i cunoasteti si implicit sa va intalniti cu toti. La numarul mare de angajati se adauga, atunci cand vorbim de prima impresie si clientii. Nu uitati de ei, acestia contribuie din plin la formarea „primei impresii” referitoare la fiecare din voi..
In companiile mici cu formarea „primei impresii” lucrurile stau cu totul altfel. Sunteti mult mai repede luat in seama urmarit si evaluat. Intalnirile, sedintele, prezentarea si predarea proiectelor iti dau uneori senzatia ca esti sub microscop.
In cele mai multe studii de specialitate se considera ca in primele 90 de zile de la ocuparea noului job, oamenii isi pot construi credibilitatea, demonstrand ca sunt capabili sa faca fata noului rol pe care-l au.
Voi stiti cum ar trebui sa folositi aceste 90 de zile pentru a impresiona cand ati intrat pe usa noului job?
1. Startul intr-un nou job este constructia si dezvoltarea propriului brand
Chiar daca nu faci greseli, vei fi judecat intotdeauna de imaginea pe care o ai la lucru. Munca ta este brandul tau - asemenea comportamentului tau general, maleabilitatii in intalniri sau mult mai practic, terminarea si predarea proiectelor acesta este drumul pe care incepeti sa mergeti.
Mai important, dar ce va mai subtil este modul in care stiti sa fiti deschisi fata de noi colegi. Neimpartasind opiniile sau lipsa unor feedback-uri, pe care le puneti in seama unei stari de disconfort, duce prin aceste doua modalitati la lipsa unor punti de comunicare intre voi si colegi. Combinate aceste lucruri dau de fapt imaginea pe care o percep colegii (nu uitati este prima impresie).
„Oamenii inteligenti, ne spune Laura Katen, career coach, depun eforturi pentru a fi cunoscuti (perceputi n.n) ca persoane interesate si care doresc sa comunice, dar si ca persoane care sunt gata sa-si suflece manecile si sa faca treaba.”
2. Linistste-te!
Ai obtinut job-ul. Studiile arata ca anxietatea este contagioasa. Cand esti nou si chiar faci ceva nou, pentru tine este foarte interesant, pentru ceilalti nu este decat o alta zi cand trebuie sa vina la serviciu. Fii calm si dirijeaza-ti energia astfel incat sa-ti mentii linistea interioara, chiar daca climatul este cu totul altul decat te asteptai.
Cand ai devenit cunoscut, poti fii cu adevarat linistit. Incearca deci sa nu devi super-anxios, astfel incat lumea sa inceapa sa te evite. De aceea, o persoana inteligenta respira adanc atunci cand simte ca situatia o depaseste, isi aduna fortele si prin ceea ce face ii impresioneaza pe ceilalti.
3. Regula 70/30
Ce ne spune aceasta regula:
• 70% din timp puneti intrebari si va informati despre cum merg lucrurile la munca;
• 30% din timp impartasiti cunostintele voastre de baza, astfel incat oamenii sa va cunoasca si sa stie cum ganditi.
Nu monopolizati niciodata conversatiile pentru ca oamenii vor fi tentati sa va considere aroganti.
Folositi incisivitatea si nu acaparati conversatia cand puneti intrebari despre organizatie. O asemenea modalitate de a purta discutiile va fii mult mai apreciata de colegi si, in acelasi timp, va fii cu mult mai valoaroasa pentru voi.
4. Fa-ti temele
Ai trecut de toate formalitatile legate de angajare si vine acea prima zi cand vei merge la birou. Cine isi cunoaste foarte bine interesul si vrea sa faca o impresie buna a aflat deja:
- contextul in care compania iti desfasoara activitatea;
- de ce face ceea ce face tocmai in acel context;
- care sunt prioritatile companiei in activitatile concrete.
Intre angajare si inceperea efectiva a lucrului exista o anumita marja de timp in care puteti gasi pe cineva din companie, care sa faca un schimb de e-mailuri cu voi sau chiar sa va spuna la o cafea care este situatia. Este vorba de documentare si fara aceasta puteti face greseli mari inca de la inceput).
Contactul cu cineva din interiorul companiei este modalitatea cea mai buna pentru a-ti face temele. Avand cat mai multe date despre companie si chiar despre viitorii colegi, atunci, chiar din prima zi poti sa vorbesti aceeasi limba cu acestia. Conversatiile nu vor fi despre vreme si ce ti-ai mai cumparat. Chiar vor avea valoare pentru tine.
5. Concentreaza-te pe Cultura companiei
Intotdeauna in spatele actiunilor si faptelor noastre regasim ideile si credintele noastre. La acestea se adauga un set de valori acceptat de toata lumea. Cu aceste elemente reunite se incearca definirea culturii unei organizatii. Atunci cand ramai la aspectul pecuniar, nu ajungi sa intelegi organizatia. Colegii care s-au cantonat doar pe acest palier nu-ti pot spune nimic despre cultura companiei, pentru ca nu o cunosc si nu o inteleg (despre importanta culturii vezi articolul „Nu aplicati la o societate fara cultura organizationala”).
Cei care vor cu adevarat sa se integreze intr-o companie invata despre mediu, nu despre ceea ce spun oamenii ci despre ceea ce fac,nu ceea ce vorbesc despre valoare ,ci ceea ce pretuiesc ei cu adevarat acum.
- Cum sunt clienti tratati?
- Cum motiveaza compania proprii angajati?
- Care sunt politicile companiei?
- Ce planuri de dezvoltare exista?
- Perspectivele companiei sunt consistente sau nu?
Inceperea unui nou job te pune intr-o situatie de tranzitie spre altceva. Nu vei sti inca de la inceput (cu certitudine) daca te potrivesti sau nu cu job-ul respectiv. In acelasi timp, vei face „prima si ultima impresie” de la startul noului rol. Specialisti spun ca oamenii inteligenti in asemenea momente cauta echilibrul:
a) Fii relaxat, dar asculta si pune intrebari.
b) Incearca sa intelegi cu adevarat imaginea de ansamblu.
c) Patrunde in interiorul culturii companiei.
Cel mai important lucru este insa sa fii tu insuti, sa-ti stapanesti job-ul.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Misiune
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro