Cum să te pregătești pentru un interviu video

06.11.2019
3 min
Cum să te pregătești pentru un interviu video

Distribuie

Datorită evoluției tehnologiei, recrutorii au mai multe oportunități în ceea ce privește organizarea interviului. Până de curând, interviul clasic și interviul telefonic erau singurele opțiuni. 

Acum există și posibilitatea de a organiza un interviu video, în special pentru candidații care nu se pot prezenta la un interviu față în față

În acest articol vei afla mai multe despre:

  • Avantajele și dezavantajele unui interviu video

  • Cum să te pregătești pentru un interviu video

 

Avantajele și dezavantajele unui interviu video

Un interviu video se desfășoară similar cu interviul clasic, dar nu vei fi față în față cu recrutorul, ci vă veți vedea cu ajutorul webcam-ului. Recrutorii fie îți oferă un link pe care atunci când îl accesezi intri într-o platformă pe care vei avea interviul, fie îți spun ce aplicație să utilizezi. 

Skype și Hangouts sunt unele dintre cele mai utilizate aplicații pentru interviuri video. Acestea îți oferă posibilitatea și de a trimite mesaje în timpul interviului, în cazul în care recrutorul dorește să îți atașeze o listă de beneficii sau o ofertă salarială complexă. 

Principalul avantaj al interviului video este că îl poți susține de oriunde din lume, spre deosebire de interviul clasic, unde trebuie să fii prezent la locația angajatorului. 

Un alt avantaj important este faptul că îți vei putea vedea recrutorul și vei putea observa expresiile faciale ale acestuia. În comparație, în cadrul unui interviu telefonic nu poți să faci contact vizual cu recrutorul, ceea ce te poate induce în eroare cu privire la rezultatul interviului. 

Un dezavantaj al interviului telefonic este legat de faptul că trebuie să ai o conexiune bună de internet pentru a nu risca să se întrerupă convorbirea. De asemenea, problemele tehnice constituie un alt dezavantaj. Chiar și atunci când atât tu, cât și recrutorul aveți conexiune bună de internet, imaginea se poate bloca sau se poate auzi cu întreruperi. 

Sfaturi pentru un interviu video reușit

Dacă este pentru prima dată când susții un interviu video, este important să te pregătești pentru orice situație, inclusiv pentru momentele în care există întreruperi sau pentru când recrutorul nu te poatea vedea din cauza unei defecțiuni tehnice. 

 

1. Tratează interviul cu seriozitate

Multe persoane consideră că interviul telefonic și cel video nu sunt la fel de importante precum interviul clasic. De aceea, nu îl tratează cu seriozitate și riscă să piardă o oportunitate în carieră. 

Comportă-te la interviul video exact la fel cum te-ai purta la un interviu clasic. Începând de la ținută, care trebuie să fie una business casual și terminând cu postura ta, totul trebuie să inspire încredere recrutorului. 

 

2. Creează un mediu potrivit pentru interviu

Având în vedere faptul că interviul nu se va desfășura la sediul angajatorului și că recrutorul te va putea vedea, trebuie să creezi un mediu potrivit pentru interviu. Asigură-te că ești singur în cameră și că nu există persoane care te pot deranja în timpul interviului. 

Nu te așeza în fața cu spatele la geam sau la o sursă de lumină pentru că recrutorul nu te va putea vedea bine. Cel mai bine este să te așezi cu spatele la un perete și să te asiguri că există o sursă de lumină în cameră. 

 

3. Verifică laptopul și accesoriile

Înainte de interviul video, asigură-te că laptopul sau calculatorul funcționează. De asemenea, dacă laptopul tău nu este dotat cu un webcam, trebuie să îți achiziționezi unul. 

Poți opta pentru a susține interviul video cu ajutorul telefonului, dar nu este indicat pentru că recrutorul nu te va putea vedea bine și tu va trebui să ții telefonul fix pe tot parcursul interviului. 

Roagă un prieten să te sune cu video pentru a testa webcam-ul. Chiar dacă recrutorul dorește să intri pe o platformă internă pentru a susține interviul, o simplă convorbire cu un prieten pe Skype sau Hangouts te poate ajuta să scapi de trac. 

 

4. Cu sau fără căști?

Chiar dacă ești singur în cameră, cu siguranță vor exista zgomote de fundal care pot întrerupe interviul. De asemenea, microfonul laptopului nu este cel mai performat. Noi îți recomandăm să utilizezi căști cu microfon. Astfel, tu vei putea să auzi clar ce spune recrutorul și el te va putea asculta pe tine. 

 

5. Pregătește-te pentru probleme tehnice

Chiar dacă ai testat laptopul, webcam-ul și căștile înainte de interviu, este posibil să există întreruperi sau să nu auzi ce a spus recrutorul. 

Nu te sfii să îl rogi pe recrutor să îți repete întrebarea sau remarca. De asemenea, vorbește tare și răspicat și întreabă-l pe recrutor dacă a înțeles ce ai spus. În cazul în care nu puteți să susțineți interviul video din cauza unor probleme tehnice, oferă-i recrutorului posibilitatea de a te contacta telefonic pentru a continua discuția. 

 

Concluzie

Interviul video este o practică tot mai des întâlnită în procesul de recrutate deoarece recrutorul te poate vedea, ca la un interviu clasic, dar nu trebuie să te deplasezi până la sediul companiei. 

Chiar dacă la început vei fi emoționat, este important să tratezi interviul cu seriozitate și să încerci să îi demonstrezi angajatorului că tu ești candidatul potrivit. Nu intra în panică dacă există întreruperi de imagine sau de sunet, ci menționează-i acest lucru interlocutorului. 

Ai susținut vreodată un interviu video? Cum ți s-a părut?

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro