Vreau sa fiu promovat. Ce trebuie sa fac?

29.03.2018
3 min
Vreau sa fiu promovat. Ce trebuie sa fac?

Distribuie

Nu este usor sa constati, dupa doi sau trei ani, ca nu ai fost promovat. S-a marit salariul, dar tu continui sa ramai pe acelasi post, cu acelasi rol.

In prezent peste 40% dintre tinerii intervievati, la nivel global, de Addison Group (firma de consultanta HR din Chicago) doresc sa fie promovati cel putin o data la doi ani. Sa recunoastem, insa, ca nu este deloc usor sa fii promovat.

Roberta Matuson (career coach) spune ca „este necesar sa faci impresia unui AS (se refera la  abilitatile voastre n. n.) atunci cand ai deschis usa... Din prima zi este nevoie sa produci si sa livrezi rezultate.”

Pentru a promova trebuie sa faci un plan si sa te conduci dupa o strategie.

Aflati de la seful vostru ce asteptari are de la voi

Vreti sau nu prima regula a ascensiunii in cariera este: Faceti-va seful fericit. Mergeti la el din prima zi si spuneti-i ce aveti voi de gand sa faceti, dar mai ales intrebati ce vrea el de la voi. Nu ezitati sa faceti acest lucru indiferent de natura relatiilor dintre voi.

Lansati propunerea, ca trimestrial, sa participati la o discutie in care sa vi se prezinte evaluarea performantelor.Nu este nimic gresit intr-o astfel de actiune. Abordati la fiecare evaluare problema promovarii sub forma: „ Din cate vedeti sunt dispus sa muncesc. Ce sanse am de promovare?”

Cuantificati-va realizarile

Este putin probabil, dar se si poate intampla, ca un sef sa aiba evidenta clara a realizarilor voastre. Atunci cand abordati problema promovarii, sustinerea acestei idei va veni din exemplele pe care le „puneti pe masa” sefului, concret din realizarile voastre. Roberta Matuson, pe care am citat-o mai sus, numeste acest mod de a proceda - „atrategia margaretelor” (asa cum se clasifica hanurile sau pensiunile la noi).

„Faceti sa rasune cornul vostru de vanatoare si sa fie auzit intr- mare de birouri”, adauga aceeasi Matuson

Nu uitati sa adaugati la CV-ul vostru si noile abilitati dobandite, astfel incat sa reflecte clar ce puteti realiza in plus, fata de abilitatile care va erau recunoscute.

Un prieten in HR

Este foarte bine sa aveti un prieten in HR, care poate oricand sa va spuna despre noile pozitii disponibile, sa va puna in tema cu ultimile oportunitati. Astfel, puteti avea un avans fata de ceilalti competitori.

„Un om care lucreaza la HR are pulsul celor ce se petrec in interiorul organizatiei”, afirma Julie Cohen, career coach. Ea sustine necesitatea realizarii unei relatii deosebite cu o asemenea persoana, care oricand poate sa-ti spuna „ despre oportunitatile din alte departamente ale societatii.”

Depasiti responsabilitatile din job description

Ati trecut de perioada in care era necesar sa dovediti capacitatea de munca. Aveti cuantificate realizarile, dar stiti cu siguranta ca puteti mai mult. Este momentul sa mergeti la sef si sa-i solicitati noi responsabilitati. Atentie: nu va duceti fara a sti clar in ce proiect vreti si puteti sa va implicati, care este tinta de atins fata de care puteti sa va asumati o noua responsabilitate.

Solicitand sefului ceva specific de munca si nu de genul „as vrea sa fac ceva nou”, chiar dovediti initiativa. NU-l puneti pe sef sa aleaga, alegeti voi ceea ce puteti si v-ar place sa faceti.

Dovediti ca puteti fii un lider

Stiti foarte bine ca seful vrea sa vada ca sunteti un membru de baza al echipei sau cel putin unul pe care poate conta. Nu va opriti aici, incercati sa va remarcati in raport cu ceilalti. Nu echipa este promovata, ci un om. Acela trebuie sa fii TU.

Joel Farkinkle, autor de succes al unor carti legate de constructia unei cariere, afirma transant : „Daca exista o echipa ce lucreaza la un proiect si nu are un lider, asuma-ti acest rol. Mai mult, prezinta in fata sefului tau rezultatele proiectului. Fii cel care-l updateaza pe sef.”

Solicita o promovare

Foarte multi dintre angajati asteapta ca seful lor sa le ofere o promovare. Nu stati pe ganduri, cereti o promovare, fiindca daca nu solicitati nimic,nimic veti primi.

S-ar putea sa nu doriti sa fiti promovat (bataie de cap, noi responsabilitati, mai mult timp si nervi consumati etc). De asemenea, exista si alte situatii care, nu sunt sub controlul vostru:

- compania a „inghetat” promovarile;
- seful vostru direct „tace”;
- un alt coleg v-a „suflat” promovarea.

Nu va descurajati. Mergeti mai departe, find focusat pe doua aspecte:

a)    unde vreau sa ajung:
b)    ce trebuie sa inbunatatesc pentru a ajunge acolo.

Vedeti de ce ati fost „sarit” la aceasta promovare si pe baza feedback-urilor primite, inclusiv de la seful vostru, luati-o de la capat si sperati pentru anul ce vine.

Cautati promovarea in alta parte

Un asemenea sfat pare banal, dar el este binevenit in momentul in care stationati prea mult pe acelasi scaun. Nu de putine ori promovarea a aparut la un nou job , la ea adaugandu-se cresteri salariale, bonusuri si pozitionarea ca lider. Cand simtiti ca toate incercarile voastre de a promova au esuat, pregatiti o scrisoare de intentie (bine formulata), completati si trimiteti CV-ul  (updatat), pe scurt, cautati un nou job.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Planificare carieră

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro